8 gode råd til din ravjagt
Ravjagt er blevet en populær aktivitet de seneste år. Men hvor skal du lede, og hvornår er det bedste tidspunkt at tage ud for at finde rav? Vi har sammensat den ultimative guide til dig, der vil på ravjagt.
1. Øg dine chancer med ravlygter
Vidste du, at ravlygter er specielt designede til at gøre det let at spotte rav på lang afstand? - For flere millioner år siden, da ravet blev dannet, blev fluorescerende mikroorganismer fanget, og indkapslet. Det udnyttes af ravlygtens ultraviolette lys, der får de biologiske mikroorganismer i ravet til at fluorescere og lyse op. Det fluorescerende stof udsender gulligt/orange lys, når det bestråles med ravlygtens UV-lys, og gør det derfor let for brugeren at skelne mellem rav og sten.
Ravlygterne er nyttige på ravjagt, fordi ingen andre forsteninger end rav lyser op. Så når du bruger disse lygter, bliver det pludselig nemt at opdage, hvor ravet ligger gemt blandt alt det andet materiale på stranden. Især når det er helt mørkt, er det meget tydeligt at se ravet lyse ivrigt og dermed øge din chance for at finde både store og små skatte. Du skal dog være opmærksom på, at lygten også får fosfor til at lyse op. Det er derfor vigtigt, at du har styr på sikkerheden, før du tager afsted.
2. Tag hen til de rigtige strande
I Danmark har vi nogle af de bedste muligheder for at finde rav, og man kan faktisk finde rav ved alle de danske kyster. Vi har i samarbejde med Ravklubben lavet et kort over de bedste steder.
3. Kig efter ravet i tang, skaller og “opskyld”
Mange tror, at det er blandt stenene på stranden, at man skal lede efter rav, men man vil kun sjældent finde rav her. Og hvis man gør det, er det i klumper på flere kilo.
Rav bliver skyllet op på stranden sammen med tang og skaller. Derfor er det også der, du skal lede efter det. Se godt efter i tang med pindestykker, gule svampe, kulstykker og andet godt. Det er generelt altid godt at lede i det ”opskyl”, der kommer op på stranden. Rav kan også findes blandt materialer som gamle træstykker og tørverester.
Et andet godt tip er at holde øje med, hvor mågerne dykker ned efter mad (kilde: ravklub.dk).
4. Led om vinteren eller efter en storm
Det bedste er at tage på ravjagt, når der lige har været kraftig storm eller blæst, som har rusket godt op i sandbunden. Det skyldes, at rav typisk er gemt et godt stykke nede under sandet, og kun kan graves fri af en kraftig storm. Mens stormen raser, vil man dog ikke finde noget rav. Man skal vente til efter vinden har lagt sig. På det tidspunkt er chancen for at finde rav størst, og ravet vil endda ofte ligge i det øverste lag på stranden.
Ravsæsonen varer dog hele efteråret og i vintermånederne. Det er her chancen for at finde rav er bedst, da det kolde hav generelt giver de bedste betingelser for at bære ravet ind på stranden.
Ud over det er der færre mennesker på stranden i vintermånederne, og du har derfor ikke så mange konkurrenter.
5. Pas på med at forveksle rav med fosfor
Der er nogle enkle sikkerhedsregler, du skal kende, når du går på ravjagt. Er du rigtig uheldig risikerer du nemlig at samle fosfor op i stedet for rav. De to materialer kan ligne hinanden til forveksling, men fosfor er giftigt og meget brændbart.
Derfor er det altid en god idé at have en glas- eller en metalbeholder med til dine fund, og så må du aldrig bide i rav.
Læs også artiklen: Bliv klogere på sikkerhed under ravjagten.
6. Kan du genkende rav, når du ser det?
Når du går på ravjagt, skal du ikke søge efter den velkendte gul-brune farve. For så får du typisk bare fat i gule flintesten.
Det er vigtigt at vide, at rav i naturen ikke ligner den polerede rav, som man finder i smykkeforretningen. Rav forekommer i mange forskellige farver lige fra sort til hvid til blå. Og det forekommer ofte i rå klumper,.
Et godt kendetegn ved rav er dets lave vægt. Rav er nemlig utroligt let og har en vægtfylde på kun 1,01. Det betyder, at rav kun er en anelse tungere end vand, og derfor burde rav heller aldrig blive forvekslet med sten, som er væsentligt tungere.
7. Tag på ravjagt med sammen andre, og bliv klogere
Det er hyggeligt at tage på ravjagt sammen med andre. For nogle kan det også vække et konkurrence-gen for at blive den første til at finde det flotteste stykke rav.
Man kan også prøve at tage med på en af de mange guidede ravture, hvor der er masser af gode råd at få, hvis man vil øge sine chancer for at finde rav. På disse ture kan du måske også få lov til at låne og prøve professionelt udstyr som for eksempel ravlygter. Turene foregår typisk efter mørkets frembrud, da det gør det lettere at benytte sig af lygterne til at finde frem til ravet.
Og har du lyst til engagere dig mere i rav, kan du melde dig ind i Den Danske Ravklub. Her vil du møde ligesindende og bliver også inviteret til auktioner, hvor rav bliver solgt og vurderet, og du vil kunne se rav af en særlig unik karakter, man ikke finder i butikkerne.
8. Få dit rav lavet til et smykke – eller sælg det til tusindvis af kroner
Når du er sikker på, at det er rav, du har i hænderne, er der uanede muligheder for, hvad du kan bruge det til.
Måske har du lyst til at tage det til en guld- eller sølvsmed, og få det lavet til et fint smykke som for eksempel en halskæde, en broche, et armbånd eller noget helt andet. Der findes helt sikkert ikke mange smykker, der har en ligeså interessant historie som ravet, der er formet gennem istiden og har flyttet sig fra kyst til kyst igennem flere millioner år.
Du kan også vælge at få dit rav vurderet, prøve lykken og sætte det til salg. Man hører jævnligt historier om nogen, der finder et særligt flot stykke rav, der kan sælges til flere tusinde kroner. Det er ikke uden grund, at rav bliver kaldt for ‘havets guld’. Det er stadig en stor forretning at købe og sælge rav i Danmark, og jo mere unikke stykkerne er, jo bedre.
God ravjagt!