Har du styr på sikkerheden?

Gode råd når du leder efter rav på stranden

Ravjagt er blevet en dille rundt om ved kysterne i det danske land. Men der er nogle sikkerhedsregler, du bør følge for ikke at udsætte dig selv og din familie for fare. Risikoen er lille, men det er desværre nemt at forveksle rav med fosfor, som er et meget farligt stof.

Ravlygter.dk har samlet de bedste råd og giver dig her guiden til sikker ravjagt for hele familien.

Før du tager på ravjagt

De fleste søger efter rav ved Vesterhavet, men man kan faktisk være heldig at finde rav over hele Danmark. Her kan du se et kort over de bedste steder at finde rav.

Har du ravlygter med på din jagt efter rav, og går du ud om natten, så bliver det pludselig nemt at spotte ravet. Ravlygter er nemlig UV-lygter, der gør det muligt at finde rav i mørket, fordi det særlige lys får ravet til at lyse op. Du skal dog være opmærksom på, at ravlygterne også får fosfor til at lyse op. Risikoen for at finde fosfor er som sagt ikke særlig stor, men man bør alligevel være påpasselig med, at det nu også er rav – og ikke fosfor – man samler op.

Hvorfor er fosfor farligt?

Fosfor og rav har samme vægt og dannes på samme måde i klumper. Derfor kan man nemt forveksle de to materialer. Men det er farligt at tage fejl, for fosfor er meget brændbart, og der skal ikke meget til, før at det antænder. Dertil kan det hvide fosfor, som også lyser op, når man bruger en ravlygte, være direkte livsfarligt at opbevare i sit hjem. Stoffet er brændbart og ætsende, og den dødelige dosis for et menneske er mindre end 0,1 g. Dertil kommer, at dampe fra den hvide fosfor kan det føre til knogleskørhed (kilde: videnskab.dk).

Man regner med, at fosforet på de danske strande er svovl og lignende rester fra ammunition, der blev anvendt under 2.verdenskrig. Så det giver sig selv, at det ikke er det smarteste at putte fosfor i lommen eller udstille det i sin vindueskarm i hjemmet.

Der er desværre flere eksempler på danskere, der har forvekslet rav med fosfor og puttet det i lommen, hvorefter de har fået grimme forbrændinger.

I marts 2019 blev der fundet en fosforimprægneret filtskive på stranden ved Blåvand. En sådan filtskive kan selvantænde ved kontakt med ilt, og får man fosfor på huden kan det medføre forbrændinger.

Sikkerhed på ravjagten

Det er altid en god idé at tage en metal- eller glasbeholder med til at samle de formodede ravstykker i. Sørg også for at hjælpe dine børn, når de leder efter rav på stranden, og lad dem endelig ikke bide i det, de finder.

Det er desuden vigtigt at orientere sig, når man ankommer til en ny strand. Sørg for at se efter, om der er skiltet om en gammel militærbase i nærheden eller våbenrester på stranden. I så fald er risikoen for rester i form af fosfor nemlig større, og så skal du selvfølgelig være særligt påpasselig.

Sådan kender du forskel på fosfor og rav

For at undgå at forveksle rav med fosfor, er det vigtigt, at du lærer at genkende rav.

For det første vejer rav mindre end fosfor. Fosfor kan godt forveksles med en lille sten, men rav er altid meget lettere. Du kan også prøve at holde dit fund op mod lyset for at se, om du kan finde forskellige mønstre, der skinner igennem. Måske kan du ligefrem se insekter? Hvis du kan det, så er det rav, du har fundet.

Du kan også teste små stykker rav ved at putte dem ned i et glas vand med 170 g salt. Flyder de ovenpå, er det rav.

Alternativt kan du henvende dig til en ekspert med diverse værktøjer til at undersøge, hvorvidt det er ægte rav, du har fundet.

Vær på den sikre side

Hvis du ikke er 100% sikker på, at det rav, du har fundet, nu også er rav, så er det vigtigt, at du opbevarer din samling på en forsvarlig måde. Det er for eksempel altid en god ide opbevare formodede ravfund i en beskyttet metal- eller glasboks.

Som sagt er risikoen for at finde fosfor meget lille. Men man kan ligeså godt være på den sikre side.

Forårsrabat lige nu

Holler Box