Har du styr på sikkerheden?
Sikkerhed fremfor alt!
Ravjagt er igen blevet en populær aktivitet rundt om langs de danske kyster, og det er helt forståeligt. Ravjagt er både sjovt og lærerigt for såvel børn som voksne, og oplevelserne kan både nydes alene, med en god ven, eller sammen med hele familien. Der er dog nogle enkelte sikkerhedsforanstaltninger, du bør følge for ikke at udsætte dig selv og din familie for fare.
Ravlygter.dk har herunder samlet de bedste råd, og giver dig her en komplet guide til sikker ravjagt for hele familien.
Forberedelser før du tager på ravjagt - for en sikkerheds skyld
1. Søg inspiration til hvor din næste Ravjagt skal foregå: Her kan du se et kort over de bedste steder at finde rav. De fleste søger efter rav ved Vesterhavet, men man kan faktisk være heldig at finde rav på mange andre strande fordelt over hele Danmark.
2. Ravjagt foregår i mørke, hvor ravlygtens UV-lys gør det nemt at spotte ravet. Fluorescerende mikroorganismer der er indkapslet i ravet, får det til at lyse op når der lyses på det med Ravlygten. Mange oplever at få ondt i øjnene efter ravjagt med UV-lygter, hvor de ikke har anvendt ravbriller. Det skyldes at ravlygten lyser med samme UV-bølgelængde, som vi kender det fra solens UVA-stråler. Det er derfor vigtigt, at du beskytter øjnene med Ravbriller, så du undgår skader på sigt. Derfor anbefaler vi altid, at der anvendes OwlBite® Ravbriller™, der fås både til børn og voksne.
3. Fosfor kan let forveksles med rav, da det også lyser op i UV-lygtens lys. Sørg derfor altid for at medbringe en lille metal- eller glasbeholder til at samle det formodede rav i. Fosfor er brændbart og ætsende, og kan derfor forvolde stor skade, hvis det puttes direkte i lommen. Risikoen for at finde fosfor er ikke stor, men man bør altid være påpasselig.
4. Det kan være en god idé, at forberede børnene på den kommende ravjagt. De kan med fordel lære hjemmefra, hvordan man korrekt omgåes ravlygterne, at brillerne skal bæres når ravlygten er i brug, og at man aldrig må bide i det formodede rav.
Hvorfor er fosfor farligt?
Fosfor og rav vejer stort set det samme, og fosfor danner klumper der minder meget om rav. Derfor kan man nemt forveksle de to materialer. Men det er farligt at tage fejl, for fosfor er meget brændbart, og der skal ikke meget til, før at det antænder. Der ud over kan det hvide fosfor, være direkte livsfarligt at opbevare i sit hjem. Stoffet er brændbart og ætsende, og den dødelige dosis for et menneske er mindre end 0,1 g. Dertil kommer, at dampe fra den hvide fosfor kan det føre til knogleskørhed (kilde: www.videnskab.dk).
Det er derfor vigtigt at vide, at det ikke puttes lommen eller udstilles hjemme i vindueskarmen. Der er desværre flere eksempler på danskere, der har forvekslet rav med fosfor og puttet det i lommen, hvorefter de har fået grimme forbrændinger.
I marts 2019 blev der fundet en fosforimprægneret filtskive på stranden ved Blåvand. Du kan læse mere om fundet i artiklen her. En sådan filtskive kan selvantænde ved kontakt med ilt, og får man fosfor på huden kan det medføre forbrændinger.Man regner med, at det fosfor man kan finde på de danske strande er svovl og lignende rester fra ammunition, der blev anvendt under 2.verdenskrig.
Sikkerhed på ravjagten - bid aldrig i rav!
Det er altid en god idé at tage en metal- eller glasbeholder med til at samle de formodede ravstykker i. Sørg også for at hjælpe dine børn, når de leder efter rav på stranden, og lad dem endelig ikke bide i det, de finder.
Det er desuden vigtigt at orientere sig, når man ankommer til en ny strand. Sørg for at se efter, om der er skiltet om en gammel militærbase i nærheden eller våbenrester på stranden. I så fald er risikoen for rester i form af fosfor nemlig større, og så skal du selvfølgelig være særligt påpasselig.
Sådan kender du forskel på fosfor og rav
For at undgå at forveksle rav med fosfor, er det vigtigt, at du lærer følgende facts om rav:
1. Rav vejer mindre end fosfor.
2. Hold dit fund op mod lyset; Kan du se forskellige mønstre, der skinner igennem? Eller måske ligefrem insekter eller blade? Kan du det, så er det rav du har fundet.
3. Du kan også teste det formodede rav ved at putte dem ned i et glas vand med 170 g salt. Flyder de ovenpå, er det rav.
4. Alternativt kan du henvende dig til en ekspert med diverse værktøjer til at undersøge, hvorvidt det er ægte rav, du har fundet.
Opsummering - vær på den sikre side
1. Bær altid ravbriller så længe ravlygten anvendes.
2. Bid aldrig i det formodede rav.
3. Risikoen for at finde fosfor meget lille. Men man kan ligeså godt være på den sikre side.
4. Er du i tvivl om det er rav eller fosfor, er det vigtigt at du opbevarer stykkerne i en metal- eller glasbeholder.